Research fase - ny forestilling; SIMPLISISSIMUS

CORPUS forbereder en figurteater-forestilling i 2021 med utgangspunkt i Olaf Gulbranssons liv og kunst. Norske
Gulbransson var en av epokens største tegnere, med fast kontrakt og eierskap i Europas krasseste politisk satire-magasin Simplicissimus, hvor  hans karikatur og satire-tegninger var på trykk stort sett hver uke fra 1902 til 1944 i et ukentlig opplag på 85000 på det meste.

Simplicissimus ble til stadighet inndratt, bidragsytere ble fengslet eller måtte dra i landflyktighet. Allikevel var det en stor suksess. Hitler var naturlig nok et yndet motiv for satiriske artikler og karikaturtegninger. Simplicissimus fråtset seg i hans og partiets gjerninger. Gulbranssons Hitlerkarikaturer i Simplicissimus brakte ham i 1933 i konflikt med bayerske nazimyndigheter, og hans utstilling i Städtische Galerie ble stengt etter to dager. Men fra 1933 var det stans i "SIMPLI", da fikk redaksjonen kniven på strupen, enten fulgte de partiets linje eller ble magasinet lagt ned. Gulbransson med flere i redaksjonen valgte å bøye seg, mens andre nektet og måtte flykte landet. Under nesten hele krigen leverte han sine ukentlige tegninger, gjerne karikaturer av Stalin, Churchill og Roosevelt, den siste stod i sluttnummeret 13.9.1944. Det politiske satiremagasinet ble en del av regimets propaganda apparat. Dette, og det fakta at han ble tysk statsborger og aldri flyttet hjem, gjorde at han ikke har fått den oppmerksomheten som hans kunstneriske virke tilsier. Mange i Norge glemte aldri den tegnede hyllesten til Hamsun på hans 85 års dag. Til tross for en utrolig karriere i Norge og Tyskland er han et nesten ubeskrevet blad i norsk Kunsthistorie. Det er sagt om Gulbransson at han ikke var en politisk tenker, men en gudbenådet politisk tegner.

 

SIMPLICISSIMUS, skal bli en en figurteateroppsetning om en genial kunstner som stilnet for en talentløs kunstner, en diktator som fikk en verdensdel til å bli tause av skrekk eller fascinasjon når han talte. Levemannen Olaf Gulbransson roet den skarpe pennen sin, og trakk seg tilbake  i de tyske alpene for å tegne sjarmerende barndomsskildringer samtidig som verden var i krig. SIMPLICISSIMUS skal bli frekk forestilling som blander figurteater, politisk satire og revy/cabaret.

Om figurteater og satire
Få er klar over at Gulbransson også designet dukker for den største figurteaterregissøren i epoken, Paul Brann. Brann brakte politisk satire inn i figurteateret igjen i 1906 da han startet Marionettentheater Münchner Künstler. Brann inviterte forfattere som Schnitzler, Maeterlink og Meyrinck til å skrive for seg, men måtte som jøde flykte fra Nazi Tyskland i 1934. 
Satire var opprinnelig en type folkelige, dramatiske festspill, såkalte satyrspill, i oldtiden. Satiren dukket opp i dukketeater fra omkring 1750 i England og spredte seg fort, men da dukkene forsvant ut av teaterboksene (Castelet) i moderne tid, forsvant mye av satiren fra fra denne kunstarten. Gulbransson var hele sitt liv opptatt av teater. Han tegnet satiriske skyggeteater-sjablonger for Chat Noir (Bokken Lasson), han var teatertegner for en rekke aviser i Tyskland og Norge, og spesielt for tidens tegn mellom 1924-1927. En rekke av hans tegninger er å se på Nationalteatret.

 

 

 

 

 

 

                                      Fra Goethe in Exam, som Gulbransson designet for Paul Brann

Forestillingen skal bli en oppfølger til “Den fri kjærlighets by” fra 1902 av Edvard Munch som jeg satt opp i 2017. I denne satiren sparket  Munch i alle retninger; mot frigjorte kvinner, gamle bohemvenner, borgerskapet, Nansen, svenskekongen, politikere, satiretegnere og kanskje seg selv. Hvis man leser biografien av Gulbranssons enke Dagny Bjørnson Gulbransson kan de se ut til at G ikke hadde en personlig agenda, eller et politisk program for sin satire virksomhet, men var det virkelig tilfellet?  Hva skjedde i marsdagene i Simplisissimus redaksjonen?
 

Medvirkende: 

Konsept, regi, scenografi og figurdesign: Tormod Lindgren

Dramaturg: Tormod Lindgren og Christina Just

Tekst: Knut Nærum 

Komponist: Maja Ratkje og Poing

Musikere : Poing med Maja Ratkje

Skuespillere : Knut Alfsen, Dominika Minkacz-Sira

Ragni Halle, Kristian Winther m flere

Produsent: Tormod Lindgren & Camilla Svingen/ Syv mil as
Skuespillere på scenen: 5 + orkester

(uten orkester hvis skoleturne)
Publikum: Ungdom/voksen
Varighet: Helaften

Forestillingen er (foreløpig) støttet av:

© 2018 by Theater Corpus.
Created by Tormod Lindgren og Camilla Svingen