Ny forestilling 2021 SIMPLISISSIMUS

CORPUS forbereder en figurteater-forestilling i 2021 om det Tyske satiremagasinet Simplicissimus, hvor en av epokens største tegnere, norske Olaf Gulbranssons jobbet fra 1902 til 1944. SIMPLICISSIMUS har fått full støtte fra kulturrådet og en rekke andre støtteorganger og vi går i juni 2020 igang med de første prøvene i Figurteateret i Nordland!

Det er trist å si det, men forestillingen oppleves dessverre veldig aktuell, med økende rasisme, hatkultur og 

den frie presse som er under stadige angrep

Satiremagasinet Simplicissimus, som ble startet i 1896 av forleggeren Albert Langen og tegneren Thomas Theodor Heine, ble fort et uroelement i Tysklands kultur. Med sine krasse utspill mot keiser og kirke ble magasinet stadighet inndratt, bidragsytere ble fengslet eller måtte dra i landflyktighet. Allikevel var det en stor suksess. Når magasinet etter første verdenskrig startet opp igjen var den politiske situasjonen i München og Tyskland kaotisk. Hitler og nazistene utpekte seg raskt som et yndet motiv for satiriske artikler og karikaturtegninger, under sterkt påtrykk av Heine. Når partiet kom til makten i 1933 hadde de lenge følgt med magasinets aktivitet. SA ransaket redaksjonslokalene, og stilte følgende krav; enten fulgte de partiets linje eller ble magasinet lagt ned. Flertallet av redaksjonen, inkluderte norske Olaf Gulbransson valgte å bøye seg, mens andre måtte flykte landet. Jødiske Heine ble angitt av sine kolleger og endte opp som flyktning i Norge 1938–42, før han ble hjulpet videre til Sverige av den tidligere Simplisissimus-tegneren Blix. 

 

SIMPLICISSIMUS, skal bli en en figurteateroppsetning om miljøet i og rundt det frodige satriemagasinet, med fokus på Gulbransson og Heine. Det blir Det SIMPLICISSIMUS skal bli morsom, musikalsk historietime som blander figurteater, politisk satire og revy/cabaret.

Om figurteater og satire
Satire var opprinnelig en type folkelige, dramatiske festspill, såkalte satyrspill, i oldtiden. Satiren dukket opp i dukketeater fra omkring 1750 i England og spredte seg fort til europa. Få er klar over at Gulbransson designet dukker for den største figurteaterregissøren i epoken, Paul Brann. Brann brakte politisk satire inn i figurteateret igjen i 1906 da han startet Marionettentheater Münchner Künstler. Brann inviterte forfattere som Schnitzler, Maeterlink, Roda Roda og Meyrinck til å skrive for seg og nådde stor suksess internasjonalt. Som jøde måtte Brann flykte fra Nazi Tyskland i 1934. 
Gulbransson var hele sitt liv opptatt av teater. Han tegnet satiriske skyggeteater-sjablonger for Chat Noir (Bokken Lasson), han var teatertegner for en rekke aviser i Tyskland og Norge, og spesielt for tidens tegn mellom 1924-1927. En rekke av hans tegninger er å se på Nationalteatret.

 

 

 

 

 

Foto fra prøveperiode hos Figurteateret i Nordland juni 2020. 

                                     

Forestillingen blir en oppfølger til “Den fri kjærlighets by” fra 1902 av Edvard Munch som jeg satt opp i 2017. I denne satiren sparket  Munch i alle retninger; mot frigjorte kvinner, gamle bohemvenner, borgerskapet, Nansen, svenskekongen, politikere, satiretegnere og kanskje seg selv. Hvis man leser biografien av Gulbranssons enke Dagny Bjørnson Gulbransson kan de se ut til at G ikke hadde en personlig agenda, eller et politisk program for sin satire virksomhet, men var det virkelig tilfellet?  Hva skjedde i marsdagene i Simplisissimus redaksjonen?
 

Medvirkende: 

Konsept, regi, scenografi og figurdesign: Tormod Lindgren

Dramaturg: Tormod Lindgren og Christina Just

Tekst: Knut Nærum 

Komponist: Maja Ratkje og Poing

Musikere : Poing med Maja Ratkje

Skuespillere : Knut Alfsen, Dominika Minkacz-Sira

Ragni Halle, Kristian Winther og Thomas Hildebrand

Produsent: Tormod Lindgren & Camilla Svingen/ Syv mil as
Skuespillere på scenen: 5 + orkester

(uten orkester hvis skoleturne)
Publikum: Ungdom/voksen
Varighet: Helaften

Forestillingen er (foreløpig) støttet av:

© 2018 by Theater Corpus.
Created by Tormod Lindgren og Camilla Svingen